η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Παρέμβαση με πρόσκληση της Άλλης Πρότασης

Κείμενο εννιά σημείων για διάλογο όπως προέκυψε στην συνέλευση της Άλλης Πρότασης που πραγματοποιήθηκε στην Τίρυνθα στις 14/10

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου μέλη και φίλοι της Άλλης Πρότασης βρεθήκαμε για να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον της παράταξής. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε  στη γνωστή και πολύ δύσκολή συγκυρία για το λαό αυτής της χώρας. Επί σειρά ετών οι πολιτικές που εφαρμόζονται περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, διαλύουν το κοινωνικό κράτος, περιστέλλουν τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Οι πολιτικές αυτές έχουν άμεση επίπτωση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού απολύονται εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α,  καταργούνται υπηρεσίες και προωθείται η εισαγωγή πλήρως απορυθμισμένων μορφών εργασίας με εργαζόμενους «δανεικούς»!! από Μ.Κ.Ο και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς. Μια εργασία διάρκειας λίγων μηνών που ήδη εκτός των άλλων αποτελεί και μέθοδο ανεξέλεγκτης ρουσφετολογίας.

Επίσης συνεχίζεται η πολιτική της μείωσης των πόρων που διατίθενται στην Τ.Α. που ήδη φθάνει στο ποσοστό του 60-65 %. Γίνεται φανερό από το μέγεθος της μείωσης και μόνο ότι οι Ο.Τ.Α αδυνατούν να συντηρήσουν την ήδη προβληματική λειτουργία των δομών που επιβλέπουν. Στο Δήμο Ναυπλίου παρατηρούνται ελλείψεις στην υπηρεσία καθαριότητας και αδυναμία εξυπηρέτησης όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ύπαρξη μίας ανεξάρτητης, ριζοσπαστικής δημοτικής παράταξης στο Δήμο Ναυπλιέων και καλούμε σε ανοιχτό διάλογο κάθε πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική συλλογικότητα, όλες και όλους τους ενεργούς πολίτες του Δήμου μας πάνω στους κατωτέρω άξονες:

Α) Την αντικατάσταση του υπερσυγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού θεσμού των Καλλικρατικών Δήμων από μικρότερους σε μέγεθος που θα λειτουργούν με ευέλικτες διαδικασίες και μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Την θέσπιση  αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών σε όλα τα στάδια λήψης των αποφάσεων.

Β) Την μεταρρύθμιση του σημερινού συγκεντρωτικού δημαρχοκεντρικού συστήματος από εκλογικό νόμο απλής αναλογικής με παράλληλη εκλογή του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς οι προθέσεις της κεντρικής εξουσίας φαίνεται ότι τείνουν προς ένα σύστημα πιο απολίτικο και στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών παραγόντων και του προσώπου του Δημάρχου.

Γ)  Την επέκταση και ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών στους δημότες αλλά και όλους τους κάτοικους του Δήμου Ναυπλιέων.

Δ)  Την διαφύλαξη και αναβάθμιση των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τους δημόσιους χώρους του Δήμου μας, τους οποίους η κεντρική εξουσία σκοπεύει να ξεπουλήσει και να ιδιωτικοποιήσει, όπως τα οικόπεδα στον Άγιο Αναστάσιο και το κτίριο παλιάς εφορίας στο Μεγάλο Δρόμο που είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αναγκών του Δήμου μας ( διοικητήριο, συνεδριακό κέντρο, σχολείο ). Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την παραλία της Καραθώνας και το νησί στο Τολό.

Την προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης με ενίσχυση των πεζοδρομήσεων και το σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων όχι μόνο εντός της πόλης του Ναυπλίου αλλά και στην περιφέρεια του Δήμου. Επίσης το σχεδιασμό της ενεργειακής αυτονομίας κτιρίων του Δήμου που εκτός της περιβαλλοντικής της σημασίας θα προσφέρει  σημαντική ωφέλεια στα οικονομικά του Δήμου.

Ε) Τη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων μέσα από το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης στα όρια του Δήμου μας. Τη συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους και την Περιφέρεια, εφόσον υπάρχει ανάλογη πρόθεση, για την οριοθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ στο πιο κατάλληλο σημείο και αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε αντίθετοι στους σημερινούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας που προωθεί την εμπορευματικοποίηση των απορριμμάτων και το εργοστάσιο καύσης για να αποκομίσουν κέρδη ιδιώτες επενδυτές σε βάρος του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Η πολιτική αυτή της Περιφέρειας συνεπάγεται και αυξημένα τέλη που θα επιβαρύνουν τους δημότες.

ΣΤ) Τη θεώρηση του νερού ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα δεκτικό σε ιδιωτικοποίηση. Βελτίωση της ποιότητάς του, παροχή πόσιμου και υγιεινού νερού στις προβληματικές περιοχές του Δήμου ( Δ.Ε Ασίνης και Δ.Ε Μιδέας ). Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στις δημοτικές και τοπικές ενότητες που δεν διαθέτουν.  

Ζ) Την παρέμβαση του Δήμου για την υποβοήθηση και ενίσχυση μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και υποδομής, στηριγμένης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε στενή σύνδεση με τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.    

Η) Το σεβασμό της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Άσκηση πίεσης από το Δήμο για άμεση ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Θ) Θέτουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας την μονόπλευρη προβολή  μέρους των τοπικών Μ.Μ.Ε υπέρ συγκεκριμένων δημοτικών παρατάξεων.

Επίσης δηλώνουμε ότι θα αντιπαλέψουμε, σε τοπική κλίμακα, την προσφιλή σε πολλούς μέθοδο του ρουσφετιού, της διαφθοράς και της συνδιαλλαγής.

Πιστεύουμε ότι η ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο Δήμο Ναυπλιέων θα απαιτήσει τη συσπείρωση πλατιών δυνάμεων, συλλογικοτήτων και πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή το προσεχές διάστημα θα καλέσουμε σε δημόσια συγκέντρωση όλες τις λαϊκές δυνάμεις, συλλογικούς φορείς, πρόσωπα της Τ.Α και ενεργούς πολίτες προκειμένου να αναζητήσουμε με ανοιχτό και ελεύθερο διάλογο τον κοινό βηματισμό, που θα οδηγήσει σε ένα πλατύτερο σχήμα που θα επιδιώξει την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και την διακυβέρνηση του Δήμου. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή όλες αυτές τις ιδέες και να νικήσουμε το παλιό..

6 Σχόλια»

  τασος wrote @

Γεια σας.Θα ηθελα να ξερω με ποιο τροπο μπορουμε να πετυχουμε το Α και το Β.Πως μπορουμε να αλλαξουμε εμεις τον εκλογικο νομο η τον Καλλικρατη;Το μονο που θα μπορουσε να κανει ενας δημαρχος με το δημοτικο συμβουλιο θα ηταν η ληψη αποφασεων με αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες κατευθειαν απο τους πολιτες.Επισης το ΣΤ .Γιατι το νερο να θεωρειται εμπορευμα;Το νερο ειναι δημοσιο αγαθο,ειναι ιδιοκτησια των πολιτων .Οι υπηρεσιες υδρευσης,ειναι απλα υπηρεσιες κοινωφελεις και μη κερδοσκοπικες.Θα ηθελα την απαντηση σας.Επισης θα ηθελα να επισημανω πως ειστε οι μονοι που αναφερεστε σε μεταφορα της εξουσιας απο τους λιγους στους πολλους.Ομως ποιος προκειται να σας ακουσει αν δεν γεμισετε το Ναυπλιο φυλλαδια ,αν δεν εξηγησετε στον κοσμο,ποια ειναι η πηγη της δυστυχιας μας;Επισης πρεπει να αποποιηθειτε την οποιαδηποτε κομματικη εξαρτηση.Φιλικα.

  ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ wrote @

Να επισημάνω κάτι για μένα σημαντικό . Η ανακοίνωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ είναι κείμενο που εκφράζει την πιθανή πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Όπως είναι γνωστό στους συμμετέχοντες, υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, των πολιτικών εκτιμήσεων και της προοπτικής.

  Ηλίας Παπαδόπουλος wrote @

Το σημείο στ έχει ήδη διορθωθεί. Θεωρούμε το νερό ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα δεκτικό σε ιδιωτικοποίηση.
Για τα σημεία α και β όντως η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου μπορεί να γίνει μόνο κεντρικά Πιστεύω όμως ότι πρόκειται για θέματα που επηρεάζουν τόσο αποφασιστικά το περιβάλλον στο οποίο παρεμβαίνει μία δημοτική κίνηση, ώστε να είναι απαραίτητο να έχει θέση για αυτά. Ακόμα όμως και με το υφιστάμενο πλαίσιο υπάρχουν δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Για την αναγκαιότητα πιο έντονης δημόσιας παρουσίας θα συμφωνήσω με το πρώτο σχόλιο..

  τασος wrote @

ευχαριστω για την απαντηση,αυτο που καταλαβαινω ομως ειναι πως ενω θεωρουμε την μεταφορα εξουσιας στους δημοτες αναγκαια,δεν θα κοπιασουμε κιολας για να διαφημισουμε την πεποιθηση μας.Γιατι διαφορετικα ,η αλλη προταση ,θα μπορουσε να πιεσει ,εστω και απο την θεση της αντιπολιτευσης ,προς αυτη την κατευθυνση.Και απο τον πολεμο που βλεπω να διεξαγεται με στοχο το δημαρχιλικι και τις κρυφες απολαβες,καταλαβαινω πως η αλλαγη δημαρχου απο πασοκ νεα δημ.σε νεα δημοκρατια σκετο δεν προκειται να ωφελησει τον μη διαπλεκομενο πολιτη.
Οποτε ζησε μαη μου να φας τριφυλλι.Ευχαριστω πολυ.

  Don Quijote wrote @

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός οτι έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο που προωθείται και από τα μμε και είναι δύσκολο να σπάσει. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και το γεγονός οτι ο Μπάμπης Αντωνιάδης όσο και ικανός, άξιος και εραστής του Αναπλιού να είναι, αδυνατεί να συσπειρώσει γύρω του κόσμο γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε όλα τα τελευταία χρόνια χτυπιέται εντόνως από το σύστημα, γιατί δεν είναι YESMAN όπως και ορισμένοι λίγοι και καλοί, τουλάχιστον ας μην παραδώσουμε το Δήμο μας στον αρριβίστα Γραββάτα – Καλοχαιρέτα. Το μη χείρον βέλτιστο…

  τασος wrote @

Αναγκαία προϋπόθεση για να υποστηρίξουμε-σταυρώσουμε ένα υποψήφιο είναι να αυτοδεσμευθεί στα παρακάτω:

1.
– Για κάθε δαπάνη άνω των 30.000 € θα πρέπει να διεξάγεται τοπικό δημοψήφισμα.

– Το 10% των ψηφοφόρων του δήμου (της νομαρχίας ή της περιφέρειας) μετά από συλλογή υπογραφών στα δημαρχεία θα μπορεί να θέτει προς ψήφιση σε αντίστοιχο δημοψήφισμα συγκεκριμένο αίτημα.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα είναι έγκυρα και θα δεσμεύουν τη διοίκηση του δήμου (ή της νομαρχίας ή της περιφέρειας) ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής σε αυτά.

2. Με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου (ή της νομαρχίας ή της περιφέρειας) θα συγκροτηθεί σώμα πολιτών μετά από κλήρωση το οποίο θα έχει το δικαίωμα του veto-ακύρωσης σε οποιαδήποτε απόφαση της διοίκησης του δήμου. Κάθε χρόνο θα ανανεώνεται το 1/4 των μελών του κληρωτού σώματος. απο http://dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com/2013/10/28/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-2014-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84/ δεν χρειαζονται χαιρετουρες,ενημερωση χρειαζεται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: