η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Πως μπορούν να γίνουν δημοτικές συγκλίσεις.

28-1-2014

Μπάμπης Αντωνιάδης,  μέλος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση της  ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, την Τετάρτη 22/1/2014, αποφάσισαν τη συμμετοχή της στη συνάντηση που διοργανώθηκε στο εργατικό κέντρο Ναυπλίου, την Κυριακή 26/1/2014, από κατοίκους της πόλης του Ναυπλίου.

Στη συζήτηση αυτή μίλησα ως εκπρόσωπός της. Διατύπωσα σκέψεις του δημοτικού συνδυασμού της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση και για την αγωνία συγκρότησης ενός νέου δημοτικού σχήματος για την κάθοδο στις εκλογές.

Πιστεύω ότι άξονας  της  ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ είναι η αναγκαιότητα μιας συνολικής αντιπρότασης σε σχέση με τη σημερινή πολιτική του δήμου.  Οι δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να είναι μια ομπρέλα, κάτω από την οποία θα καλυφθούν διάφορες στρατηγικές που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της «εφόδου κατάληψης της εξουσίας».  Θα πρέπει να υπάρχει σαφές πολιτικό πρόγραμμα και όχι απλή συνένωση κομμάτων και προσώπων υπό την πολιτική πρόταση του «αντί». Δεν μπορεί να είναι μια τεχνική συνένωση λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης δημοτικής παρουσίας ενός σχήματος.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ο συνδυασμός της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, που παρά τις δυσκολίες, προσπαθεί να διατηρήσει και να προβάλει. Μια δημοτική παράταξη με δημοκρατική εσωτερική λειτουργία, με εναλλακτική πρόταση για το δήμο (όπως πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια), με απόρριψη στην πράξη του δημαρχοκεντρικού συστήματος αναπαραγωγής της τοπικής εξουσίας.

Η συγκρότηση ενός άλλου σχήματος δεν μπορεί να ξεκινά χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έχει συνδιαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια μια ξεχωριστή πολιτική στρατηγική.  Κάποιος μπορεί να κριτικάρει πιθανή ασυνέπεια στη σχέση της με τους ψηφοφόρους της αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συνέπεια της σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το δήμο.  Η παρουσία της από το 2002 (φέρνοντας κληρονομιά τις παρεμβάσεις από το 1985, μέσα από το σχήμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ) διαμόρφωσε δειλά αλλά  σταθερά μια εναλλακτική πρόταση πολιτικής για το δήμο Ναυπλίου.

Για τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου αλλά και τα  θέματα διαχείρισης των δημόσιων χώρων ή των κοινόχρηστων χώρων ή των οικοπέδων που δημόσιου, που είναι στη διαδικασία του ξεπουλήματος, έχουμε εδώ και πολλά χρόνια καταθέσει  συγκεκριμένες προτάσεις.

Η πρόταση για το νέο σχήμα δεν μπορεί ξεκινά από λευκή σελίδα. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τώρα τις διαφορές της με τα άλλα δημοτικά σχήματα.  Δε μπορεί παρά να διαφωνεί με τη συνολική πολιτική στρατηγική και τις προτεραιότητες..

Η σημερινή πολιτική συγκυρία δε μας δίνει το δικαίωμα να πολιτευόμαστε με  στοιχεία λαϊκισμού και υποσχέσεων που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.  Δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα της νίκης των καλών απέναντι στους κακούς, χωρίς κανένα πρόγραμμα.

Τέλος, την προσπάθεια έκφρασης του διαφορετικού θα πρέπει να την εκφράσουν πρόσωπα που μπορούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της και που δε θα συμμετέχουν σε ένα συνδυασμό απλά για δώσουν ένα διαφορετικό προσωπικό πολιτικό στίγμα.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: