η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Διαχείριση σκουπιδιών : Το έγκλημα συνεχίζεται (μέρος δεύτερο)

Του Κώστα Καράπαυλου

Είναι πάγιο το αίτημα και  επιδίωξη όλων των προοδευτικών αυτοδιοικητικών κινήσεων παγκοσμίως η προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή και η διαχείριση των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα νοικοκυριά που ανακυκλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών τους αποβλήτων.

Και με βάση αυτά τα δύο κριτήρια ένα οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να κρίνεται, από τους προοδευτικούς πολίτες.

Το δυστύχημα είναι ότι σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις που θα κρίνουν το ζήτημα αυτό με πολύ αρνητικό τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες και δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από τη δημοτική αρχή Ναυπλίου.

Η  ανακύκλωση στην πηγή στο μέλλον από μια προοδευτική δημοτική αρχή θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη, εάν οι πολιτικές για τα σκουπίδια έτσι όπως σχεδιάζονται, υλοποιηθούν.

Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει: Οι δήμοι να έχουν την ευθύνη της συλλογής των απορριμμάτων και της μεταφοράς τους στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του νομού, οπότε το κόστος αυτός να το καταβάλλουν τα νοικοκυριά. Οι δήμοι και κατ΄επέκταση οι φορολογούμενοι δημότες να πληρώνουν στον ιδιώτη σημαντικά επί πλέον ποσά για την περαιτέρω διαχείριση των απορριμμάτων. Να δημιουργηθεί ένας Σταθμός μεταφόρτωσης ανά νομό, τη διαχείριση του οποίου θα έχει ο ιδιώτης. Να υπάρχει εγγυημένη ποσότητα παράδοσης οικιακών αποβλήτων στον ιδιώτη.

Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια:

Τα σκουπίδια να θεωρούνται, για το σχέδιο που προωθείται, είδος πλουτισμού για την ιδιωτική εταιρία, που αναλαμβάνει τη διαχείριση.

Οι δημότες να πληρώνουν δυο φορές για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, μία για τη συλλογή και μεταφορά και μία ακόμα στον ιδιώτη για την περαιτέρω διαχείριση.

Οι δήμοι που προβαίνουν σε ανακύκλωση στην πηγή, πράγμα που σημαίνει παράδοση μικροτέρων ποσοτήτων στον ιδιώτη, θα υφίστανται την επιβολή επί πλέον  ποινής, λόγω μη παράδοσης της εγγυημένης ποσότητας, οπότε θα επιβαρύνονται για τρίτη φορά τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα οι δημότες που ανακυκλώνουν στην οικία τους να  τιμωρούνται αντί να επιβραβεύονται.

Από τη στιγμή που δημιουργείται ένας μόνον Σταθμός Μεταφόρτωσης ανά νομό χωρίς πρόβλεψη δημιουργίας Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλωμένων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), οι Δήμοι στο μέλλον, είτε θα είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν στον ιδιώτη τα ήδη ανακυκλωθέντα υλικά, τα οποία θα καρπούται για ίδιο όφελος ο ιδιώτης και θα εισπράττει  και από πάνω από τους δημότες αντί να πληρώνει, είτε θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλοι σταθμοί συγκέντρωσης και Κ.Δ.Α.Υ., με επιπλέον κόστος για τους δημότες.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι με την προώθηση του σχεδίου αυτού είτε η ανακύκλωση στην πηγή δεν θα γίνει ποτέ, είτε θα γίνεται με παράλληλη τιμωρία των πολιτών που θα ανακυκλώνουν.

Γι αυτό είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ να υπάρξει αντίδραση στις πολιτικές που προωθούνται στις οποίες σιωπηρά συναινεί η δημοτική αρχή. Και σιωπηρά συναινεί και για τον τόπο επιλογής του Σταθμού Μεταφόρτωσης, αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης.

4 Σχόλια»

  oxtapus wrote @

Reblogged this on Oxtapus *blueAction.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: