η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Διαχείριση σκουπιδιών: Το έγκλημα συνεχίζεται

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) νομού Αργολίδας

SMA 

 

Ας μην επαναφέρουμε το θέμα της καύσης ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που με  επιμονή και με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις έχει θέσει εδώ και δέκα χρόνια η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, και ας επικεντρωθούμε στον πολλά υποσχόμενο νέο σχεδιασμό, με τη λειτουργία εργοστασίων καύσης και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Παίρνοντας αφορμή από την ανακοίνωση ενημέρωσης των κατοίκων της Ν. Κίου για το σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή Κιόσκια από την ανάδοχό εταιρεία του έργου ΤΕΡΝΑ (Τετάρτη, 12-2-2014 και ώρα 16:30 στο Πνευματικό κέντρο της Ν. Κίου), ας αναρωτηθούμε:

  1. Χωροθετούμε ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ολόκληρης      της Αργολίδας στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου – Ν. Κίου, κοντά στις      εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.  Σε απόσταση δηλαδή 1.9 χλμ από το Ναύπλιο,      2.7 χλμ από Ν. Κίο και 2 χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας      (μνημείο της UNESCO,      για να μην ξεχνιόμαστε).
  2. Η θέση απέχει 80 μ. από το όριο της ζώνης απολύτου      προστασίας του παραλιακού υγροβιότοπου Ναυπλίου – Ν Κίου.
  3. Από ό,τι φαίνεται, η ίδια έκταση θα είναι και χώρος      τοποθέτησης των απορριμμάτων σε δέματα, μέχρι τη λειτουργία του      εργοστασίου καύσης, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καν χωροθετηθεί  Η λειτουργία του δεματοποιητή θα γίνεται στην      περιοχή της χωματερής της Ν. Κίου.

Απλά ρωτάμε:

Δεν υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο αυτή η περιοχή;

Δε θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Δε σκεφτόμαστε ότι υποβαθμίζουμε και τον υγροβιότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο;

Γιατί η δημοτική αρχή της πόλης του Ναυπλίου εμμένει στη συγκεκριμένη θέση ενώ η λειτουργία χώρου εναπόθεσης δεμάτων απορριμμάτων σε οικόπεδο  απόστασης μόλις μερικών μέτρων από τη σημερινή χωροθέτηση είχε απορριφθεί πριν ένα χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Το δημοτικό συμβούλιο δεν έπρεπε να έχει άποψη για αυτό;

Δεν έχει προβληματίσει κανέναν ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, που παρά τους αυστηρούς όρους, οι μυρωδιές κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή; Αφού έχουμε πάθει γιατί δεν μάθαμε;

Όσο για τις διακηρύξεις σχετικά με αυτοκίνητα ανακύκλωσης, ανακύκλωση στην πόλη και τη διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων είναι μάλλον παραμύθια για μικρά παιδιά.

Όταν ο δήμος επιλέγει τη διαδικασία της καύσης ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων,  η ανακύκλωση μετατίθεται αυτομάτως στα χέρια του ιδιώτη – ιδιοκτήτη του εργοστασίου καύσης.  Άρα, όσα περισσότερα σκουπίδια μεταφέρονται από το Δήμο στο εργοστάσιο, τόσο περισσότερα χρήματα εισπράττονται από τον ιδιώτη.  Στη διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται η διαχείριση της ανακύκλωσης από τους δήμους.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή για το καλό της περιοχής του Ναυπλίου και του Άργους:

όχι άλλη υποβάθμιση στην παραλιακή ζώνη. Υποβαθμίζεται η ζωή μας και το μέλλον της.

2 Σχόλια»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: