η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Τοπικό Συμβούλιο Ναυπλίου: Πόσο συμμετείχε στο σχεδιασμό της πόλης;

της Μαργαρίτας Καραμολέγκου (τοπικής Συμβούλου της Άλλης Πρότασης)

 Ένας απολογισμός της λειτουργίας του Τοπικού Συμβούλιου Ναυπλίου. Κατατέθηκε στο δήμο και συζητήθηκε στο τοπικό συμβούλιο (23-2-2014)

 Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών ως συμβούλου στο τοπικό συμβούλιο του Ναυπλίου αισθάνομαι πως πρέπει να σας καταθέσω την άποψή μου για τη χρησιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες του παραπάνω οργάνου.

Οι αρμοδιότητες οι οποίες έχει, περιορίζονται σε ένα πολύ στενό πλαίσιο το οποίο δεν προάγει την διαδικασία προώθησης ενός μόνιμου διαλόγου με τους κατοίκους. Ο γνωμοδοτικός του χαρακτήρας είναι ελάχιστης επιρροής και ισχύος στις συνεργαζόμενες υπηρεσίες του Δήμου και στα Δημοτικά Συμβούλια κατά τη λήψη αποφάσεων. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου υπήρξε ανύπαρκτη, καθώς ουδέποτε παρέστησαν στις συνεδριάσεις προκειμένου να επεξηγήσουν και να δώσουν απαραίτητες διευκρινήσεις για τα όσα έφερναν προς απόφαση στο συμβούλιο. Και αν αναλογιστούμε ότι το τοπικό συμβούλιο Ναυπλίου αναφέρεται στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αντιστοιχία, καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί στα υπόλοιπα τοπικά συμβούλια. Η προσφορά μας στο Δήμο εξαντλήθηκε σε εγκρίσεις και ανακλήσεις αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οφείλω επίσης να αναφερθώ στη σταθερή απουσία εκλεγμένων συμβούλων της πλειοψηφίας κατά κύριο λόγο, οι οποίοι πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία που τους εμπιστεύθηκε ως εκπροσώπους.

Όμως, προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» η ανάθεση μεγαλύτερων και ουσιαστικότερων αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε καταλυτικά στη διαχείριση των θεμάτων κάθε διαμερίσματος, καθώς αφενός η τοπική κοινωνία θα αναφερόταν αμεσότερα στο αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης της και αφετέρου αυτό θα προήγαγε λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Αυτό έχει γίνει πραγματικότητα σε άλλους Δήμους της χώρας και έχει φέρει λαμπρά αποτελέσματα, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει ενεργοποιήσει την ίδια την κοινωνία και έχει δώσει χαρακτήρα και λύσεις σε κάθε τόπο ο οποίος έχει, και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Νομίζω ότι αυτή η πρόθεση δεν υπήρχε από το πλειοψηφικό συνδυασμό που διοικεί τα τελευταία χρόνια το Δήμο με ευθύνη του Δημάρχου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο συγκεντρωτισμός της δημαρχοκεντρικής εξουσίας έφερε περιορισμένα αποτελέσματα στην χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής, ενός συγκεκριμένου σχεδίου με στόχους και αποτελέσματα. Η απομάκρυνση του δήμου από τους πολίτες είναι δεδομένη και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται και από τις κινήσεις που γίνονται σε κάποια διαμερίσματα του Δήμου Ναυπλιέων, που νιώθοντας μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων και βαθιά απογοητευμένα διαμαρτύρονται και προχωρούν στη συγκρότηση αυτόνομων ομάδων.

Θέλω να ευχαριστήσω τις κυρίες και τους κυρίους συμβούλους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο τοπικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπλίου και μοιραστήκαμε κοινούς προβληματισμούς.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: