η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Παραβατικότητα στο Ανυφί: πρώτο βήμα Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας

Μαργαρίτα Καραμολέγκου – Μπάμπης Αντωνιάδης

ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου του Ανυφιού, οργανώθηκε στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα, την Παρασκευή 14/3/2014,  συγκέντρωση κατοίκων  για να συζητηθεί το σημαντικό για τη συγκεκριμένη περιοχή θέμα της παραβατικότητας, λόγω της ραγδαίας αύξησης που σημειώνεται τελευταία.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβούλιου του Ανυφιού,  κος Κ. Καραμπής, παρουσίασε τα δεδομένα και κατέθεσε την πρόταση σύστασης του, από το νόμο προβλεπόμενου,  «Τοπικού Συμβούλιου Πρόληψης Παραβατικότητας» ενώ οι κάτοικοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.

Τρία πράγματα διακρίναμε ως εξαιρετικά σημαντικά:

– Το πρώτο είναι η διαπίστωση πως μια κοινωνία που βιώνει δεινά σε ένα κράτος υπό κρίση νιώθει βαθιά μοναξιά και εγκατάλειψη.   Αυτό το αίσθημα δύναται να οδηγήσει σε  απόγνωση.

-Το  δεύτερο είναι η ίδια η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αλλά και η ανταπόκριση των κατοίκων.  Μέσα από τη συζήτηση που ανέδειξε το πρόβλημα αλλά και τη δημοκρατική αντίληψη των πολιτών, απαντήθηκαν καίρια κάποιες προτάσεις που είχαν ακραίο χαρακτήρα.  Δεν πρέπει και δεν μπορούν οι πολίτες να υποκαταστήσουν τους θεσμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα.

-Το τρίτο είναι πως εξασκούμενα στη συμμετοχή και στο διάλογο άτομα μπορούν να σηκώσουν ανάστημα, να αρθρώσουν λόγο και να διαμορφώσουν το μέλλον τους σε μεγάλο βαθμό.

Το συμπέρασμα από τη συνάντηση στο Ανυφί αλλά και την πρωτοβουλία που πήραν οι κάτοικοι στο Τολό είναι πως το μεγαλύτερο όπλο της κοινωνίας  είναι η ίδια με τη συμμετοχή και δράση των πολιτών.  Μέσα σε αυτή, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος και κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί σα να μην υπάρχουν οι άλλοι.

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, συμφωνώντας με την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου, θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Η λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού μπορεί να καταγράψει και να μελετήσει την παραβατικότητα στη  συγκεκριμένη  περιοχή (πρώην Δήμο Μιδέας). Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να  σχεδιαστούν και να προωθηθούν ειδικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας και της κοινωνικής ανασφάλειας αλλά και  την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας στην οικογένεια, του κοινωνικού αποκλεισμού.  Μπορεί ακόμα ο θεσμός του «Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας» να αναλάβει το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών μονάδων κ.ά. που στοχεύουν και πάλι στην πρόληψη. Αυτή είναι η αρχή για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, που προφανώς αποτελεί προϋπόθεση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υ.Γ. Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκε ο Μ. Αντωνιάδης και η Μ Καραμολέγκου από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ο Ανδρέας Βασιλείου δημοτικός σύμβουλος δήμου Ναυπλιέων,

ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Δ. Κοδέλας

3 Σχόλια»

  admin wrote @

Παράληψη και ζητάμε συγνώμη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Τζαρίμας.

[…] Από όλους όσους ενδιαφέρονται σήμερα να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, μόνη η «άλλη πρόταση» εξέδωσε ανακοίνωση για το μεγάλο αυτό θέμα, που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. […]

[…] Από όλους όσους ενδιαφέρονται σήμερα να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, μόνη η «άλλη πρόταση» εξέδωσε ανακοίνωση για το μεγάλο αυτό θέμα, που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: