η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Αστική οικία Ναυπλίου

Η οικία της οικογένειας  Σπυρίδωνος   Παπαδοπούλου

 

 Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος   Ιστορικός – Αρχειονόμος ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

 

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣΗ οικία της οικογένειας Παπαδόπουλου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαμπρυνίδου και Αγίας Σοφίας, πίσω από το Βουλευτικό. Ιδιοκτησιακά ανήκει κατά τα ¾ στο Δημόσιο και κατά το ¼ στην εκκλησία «Γενέσιον της Θεοτόκου». Πρόκειται για κτίσμα του οποίου η βάση είναι πιθανό να έχει κατασκευαστεί κατά τη Β΄ Ενετοκρατία∙ αναπτύσσεται δε σε τέσσερα επίπεδα.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό Αργολίδας απόκειται το αρχείο της οικογένειας, καθώς και η πλούσια βιβλιοθήκη της αποτελούμενη από σπάνια και πολύτιμα βιβλία. Επίσης, έχουν παραληφθεί από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα διάφορα αντικείμενα, όπως στολές, έπιπλα, ξίφη, παιχνίδια κ.ά..

Η οικογένεια Παπαδόπουλου ήταν 8μελής. Την αποτελούσαν οι γονείς, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Ως προς τα επαγγέλματα ήταν γιατροί, στρατιωτικοί και δικηγόροι. Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας έχει αποτυπωθεί από την κοινωνική ανθρωπολόγο κα Μαρία Βελιώτη, η οποία έχει μελετήσει μέρος του αρχείου της. Από τη μελέτη  των πηγών συνάγεται ότι πρόκειται για μία αστική οικογένεια.

Προτείνουμε στο οίκημα αυτό να οργανωθεί η Αστική Οικία του Ναυπλίου (τέλος 19ου-1930 περίπου). Με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Αργολίδας και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και με βάση τη μελέτη του αρχειακού υλικού, της σχετικής βιβλιογραφίας και των υλικών τεκμηρίων νομίζουμε ότι είναι δυνατή η ανασύσταση του εσωτερικού του σπιτιού. Το κέρδος θα είναι διπλό. Αφενός ένα θαυμάσιο οικοδόμημα θα ευπρεπιστεί και θα αποτελέσει στολίδι στην πόλη και αφετέρου μέσα από αυτό το αστικό σπίτι θα δοθεί το στίγμα και το περιεχόμενο του αστικού Ναυπλίου.

 

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: