η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

ΜΙΔΕΑ : Μια αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια, με πολιτιστική κληρονομιά που δεν πρέπει να παραμεληθεί

 

Αυτές τις προτάσεις κατέθεσε η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στις εκλογές του 2010 Έγινε κάτι σε τριάμισι χρόνια; ΤΙΠΟΤΑ

 

ΜΙΔΕΑΈνας τόπος με αγροτικό και κτηνοτροφικό προσανατολισμό, αλλά και με σημαντικά μυκηναϊκά και βυζαντινά μνημεία. Μια περιοχή που τη διασχίζει σε όλο της το πλάτος ο νέος δρόμος ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ένας δρόμος όπου τα τροχαία και οι θάνατοι έχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η μελέτη και η εκτέλεση του έργου δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού και των κατοίκων των οικισμών.

 

Πόσιμο νερό από τη Λέρνα σε κάθε σπίτι

Εδώ υπάρχει το παράδοξο! Ενώ ο πρώην Δήμος Μιδέας θα ανήκει στον καλλικρατικό Δήμο Ναυπλίου, πόσιμο νερό θα πάρει από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους. Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο αναγκαίος ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων στο νομό. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και η τιμή πώλησης του νερού. Η τιμή πρέπει να εξαρτάται από την κατανάλωση και όχι από τα οικονομικά ελλείμματα των δημοτικών επιχειρήσεων. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση των κατοίκων για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του δημότη-καταναλωτή στο νερό που πίνει.

 

Σκουπίδια

Η διαχείριση των σκουπιδιών στον πρώην δήμο πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η αποκομιδή πρέπει να γίνεται από το νέο δήμο και όχι από ιδιωτική εταιρία. Η αντιμετώπιση της διαχείρισης να γίνει μέσα από πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, για μείωση του όγκου των σκουπιδιών και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στο δημότη-καταναλωτή. Η συνολική διαχείριση να γίνει στα πλαίσια του καθορισμού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  (ΚΔΑΥ) σε επίπεδο νομού.

Εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης χώρων όπου μέχρι σήμερα έριχναν ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα (ρέματα της περιφέρειας  Μιδέας).

 

Αποχέτευση

Σταδιακή ένταξη των δημοτικών διαμερισμάτων στο δίκτυο αποχέτευσης, με το βιολογικό Ναυπλίου-Άργους, αφού ο κεντρικός αγωγός έχει φθάσει μέχρι την Αγία Τριάδα. Χρειάζονται μελέτες για κατασκευή εσωτερικών δικτύων. Η μελέτη να εξετάσει το τι θα γίνει με τα όμβρια νερά σε σχέση με τους τοπικούς χείμαρρους.

 

Πολιτισμός

Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά μνημεία, τα οποία όμως δεν έχουν προβληθεί και «αξιοποιηθεί». Η περιφέρεια Μιδέας έχει σημαντικά μυκηναϊκά μνημεία (Ακρόπολη Μιδέας, Μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών) και σημαντικά βυζαντινά μνημεία (η εκκλησία Θεοτόκου στην Αγ Τριάδα, στο Πλατανίτι ο Ναός του Σωτήρος και στο Ανυφί, ο ναός του Σωτήρος στο Μετόχι, ο Αγνούστος στο Αραχναίο, καθώς και πολλά μοναστήρια).

Μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για τον Τουρισμό παρουσιάζουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν τα μνημεία, να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες και να αποτελέσουν σημεία αναφοράς. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορεί να παίξει η οργάνωση του θεματικού  τουρισμού (μυκηναϊκός πολιτισμός) ή του θρησκευτικού τουρισμού, για γνωριμία με τα πολύ σπουδαία – όχι μόνο για την περιοχή μας -βυζαντινά μνημεία-μοναστήρια.

Στην περιοχή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορίες, πορείες για ποδήλατα κλπ.

Άμεση προτεραιότητα. Η λειτουργία Μουσείου του πορτοκαλιού στο Αργολικό. Το Αργολικό, όπου ξεκίνησε η καλλιέργεια του πορτοκαλιού, είναι ο χώρος που πρέπει να παρουσιαστεί η ιστορία του. Υπάρχει σήμερα απαλλοτριωμένο κτίριο δίπλα στην υπό διαμόρφωση πλατεία του χωριού, που θα μπορούσε να στεγάσει το Μουσείο.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η μελέτη που ήδη έχει εκπονηθεί από το Δήμο Μιδέας για λειτουργία ψηφιακού Μουσείου, με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα από την αρχαιότητα έως σήμερα, στο κτίριο της πλατείας στο Μάνεσι (κτίριο αποθηκών του Αγροτικού Συνεταιρισμού). Θα μπορούσε αυτή η μελέτη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στα προγράμματα της Κοινωνίας της πληροφορίας.

 

Δρόμος ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων και προβλήματα

Είναι ανάγκη να μελετηθεί άμεσα και να γίνουν παρεμβάσεις στο νέο δρόμο ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων, που διασχίζει όλο τον πρώην Δήμο Μιδέας. Δυστυχώς, είναι ο δρόμος με τα περισσότερα ατυχήματα και όχι μόνο στην Αργολίδα. Διασχίζει μια αγροτική περιοχή και δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας. Οι κυκλικοί κόμβοι στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία ή οι παράλληλοι χωματόδρομοι είναι μια λύση.

 

Αθλητισμός

Προγράμματα μαζικού αθλητισμού, έξω από τα σωματεία, προγράμματα αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, σε κάθε χωριό. Λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου, αναβάθμιση των χώρων άθλησης και προτροπή ώστε να ασχολούνται οι κάτοικοι και με άλλα αθλήματα και όχι μόνο με το ποδόσφαιρο).

 

Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ)

Το ΣΧΟΟΑΠ είναι για την περιφέρεια το σχέδιο ανάπτυξης, όπως για την πόλη είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το ευτύχημα για την περιφέρεια Μιδέας είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση, η καταγραφή δηλαδή της υπάρχουσας κατάστασης. Υπάρχει ανάγκη για πολεοδομική μελέτη στον οικισμό της Αγίας Τριάδας, για αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και χωροθέτηση δραστηριοτήτων. Προστασία και μέτρα ανάδειξης αξιόλογων αρχιτεκτονικών κτιρίων της περιοχής, κύρια στην περιοχή του Αραχναίου. Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ο υψηλός δείκτης γήρανσης, δηλαδή η έλλειψη νέων ανθρώπων με μόνιμη κατοικία την περιφέρεια Μιδέας. Άρα, στόχος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός της περιοχής, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική βάση κύρια στον πρωτογενή τομέα. (Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του συνδυασμού στα φυλλάδια για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα). Τέλος, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια κυκλοφορίας των πεζών, που σήμερα είναι ανεπαρκής.

 

Εκπαίδευση

Πρέπει να παρθούν μέτρα σε σχέση με την έλλειψη μαθητών στα δημοτικά σχολεία και τη λειτουργία σχολείων με μικρό αριθμό μαθητών.

 

Συγκοινωνία

Ένα από σημαντικά ζητήματα είναι η τοπική συγκοινωνία. Στο νέο διευρυμένο δήμο πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας, εάν το ΚΤΕΛ θεωρεί τις γραμμές οικονομικά ασύμφορες.

 

 

Παραλιακό μέτωπο

Διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, με ανάδειξη του υγροβιότοπου και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Διαμόρφωση διαδρομών για πεζοπορία, παρατηρητήρια πουλιών και κυκλοφορία ποδηλάτων.

 

Αγροτουρισμός

Τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες στις εγκαταστάσεις τους, όπου απασχολούνται και έχουν τα εισοδήματά τους από αυτές (γεωργία, κτηνοτροφία), με το δικό τους τρόπο ζωής.

Η αγροτική φιλοξενία δεν είναι μόνο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι η σύνδεση της ελληνικής αγροτικής φιλοξενίας με τον τρόπο ζωής και την ενασχόληση. Σε αυτό τον τομέα το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα σημαντικά ιστορικά μνημεία και ο προσανατολισμός της κατά κύριο λόγο στην αγροτική καλλιέργεια και στην κτηνοτροφία. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να γευθεί ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, όπως γκιόσα, γκόγκες, χοντρό στα κάρβουνα, κόκορα με χυλοπίτες κλπ. Μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στην αυλή, στη βεράντα ή κοντά στο τζάκι, να ζήσει τη μικροκοινωνία ενός χωριού.

 

 Φυλλοδιαγνωστικό Κέντρο  Αγίας Τριάδας

Άμεσα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες και οι απαιτούμενες πολιτικές πιέσεις για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει στην Αγία Τριάδα το ήδη εγκατεστημένο και εξοπλισμένο Φυλλοδιαγνωστικό Κέντρο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμένει κλειστό με όλο τον εξοπλισμό επί δέκα χρόνια. Η λειτουργία του μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην αγροτική εκμετάλλευση, αλλά και, με την ταυτόχρονη λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου, στην προστασία του περιβάλλοντος (νιτρορύπανση εδαφών). Ένα απαραίτητο εργαλείο για το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αγροτικών προϊόντων.

 

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: