η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Η δική μας πρόταση για το δήμο.

Κεντρική ομιλία της υποψήφιας δημάρχου  Μαργαρίτας Καραμολέγκου στη κεντρική εκδήλωση της  ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στο Βουλευτικό Τετάρτη 15/5/2014

011a

Σας καλωσορίζουμε απόψε όλους στη σημερινή κεντρική και τελευταία εκδήλωση της Άλλης Πρότασης πριν τις Δημοτικές εκλογές. Μια εκδήλωση που επιθυμούμε να συνοψίσει τόσο την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα, όσο τις θέσεις, τα σχέδια και τα όνειρά μας για το Δήμο Ναυπλιέων.

Η κάθοδος της Άλλης Πρότασης στις δημοτικές εκλογές ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μια τεράστια ευκαιρία ανασύνταξης, αυτοκριτικής, επαναπροσδιορισμού και ανανέωσης που ευοδώθηκε και μας έφερε στην αποψινή θέση, να έχουμε καταρτίσει πάλι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να έχουμε εντάξει νέους ενεργούς πολίτες στην παράταξη, να έχουμε σχηματίσει ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο και το κυριότερο, μετά από μια άτονη και άνευρη περίοδο να έχουμε αποκαταστήσει την επικοινωνία και τη δράση μας στην κοινωνία.

Είχαμε πολλά πράγματα να αποδεχθούμε και δύσκολες διαπιστώσεις να κάνουμε για το τελευταίο διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές Είχαμε επίσης πολλές αλλαγές να αποδεχθούμε αλλά και να επιδιώξουμε. Η πρόταση επίσης ενός μέρους της Άλλης Πρότασης που θέλησε να προσεγγίσει μετά από πολλά χρόνια κοινής πορείας τα δημοτικά θέματα με άλλο τρόπο, και ας μην γενικολογούμε, κομματικό, δε μας βρήκε σύμφωνους. Η κομματική ταυτότητα και η ένταξη παραγόντων και παραγοντίστικων τακτικών θεωρούμε πως στα δημοτικά είναι μια λάθος προσέγγιση διότι 1) στερείται προσωπικής και παραταξιακής ελευθερίας, δημιουργικότητας και εμποδίζει καθοριστικά την πολυτασικότητα και πολυφωνία 2)θεωρούμε πως την προσωπική αγωνία,  τη δημιουργικότητα επιθυμία των ανθρώπων να ασχοληθούν με  τα κοινά είναι απαράδεκτο να μεταφράζεται σε κομματική επιτυχία και όχι συλλογικό επίτευγμα.

 

Συμπεράναμε πως η Άλλη πρόταση έπρεπε να προχωρήσει σε αυτές στις εκλογές, είναι απαραίτητη για το Δήμο, είναι απαραίτητη για πάρα πολλούς ανθρώπους, έχει ακόμη προτάσεις και δράσεις να δώσει, είναι αναγκαία για να μπορούν οι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν, να χαράζουν μια προσωπική διαδρομή στα δημοτικά ζητήματα μέσα σε μια συλλογική, δημοκρατική παράταξη που καλεί την κοινωνία σε ανοιχτές συνελεύσεις και συναποφασίζει, καταθέτει φρέσκιες ιδέες, δεν είναι μονοσήμαντη και τοποθετείται απέναντι στην κοινωνία με στάση κοινωνικά δίκαιη.

Στις στιγμές των δύσκολων αποφάσεων φίλος αγαπητός της Άλλης Πρότασης την παρουσίασε με ένα γερό σκαρί. Πως να μην είναι. Με την χιλιοπειπωμένη μα μόνο επειδή είναι υπαρκτή και εντυπωσιακή παρουσία της για τόσα χρόνια μέσα σε μια συντηρητική κατά τα άλλα κοινωνία, τη μακρόχρονη δράση της, την τοποθέτησή της όλα αυτά τα χρόνια θετικά στα δημοτικά ζητήματα με τρόπο γόνιμο, δημιουργικό, δίνοντας λύσεις, έχοντας ευαισθησίες, τηρώντας από τη μεριά της τους κανόνες ου δίκαιου παιχνιδιού, λειτουργώντας σα συλλογικότητα και αποδεχόμενη τη διαφορετικότητα άντεξε. Έγινε μια κοινωνία σαν αυτή που θέλει να φτιάξει.

Οι δυσκολίες μέσα σε τόσα χρόνια δράσης, το πολωμένο πολιτικό κλίμα του παρελθόντος, η ίδια η κοινωνία που υιοθέτησε μια αλαζονική στάση ζωής εξαπατημένη από την πλαστή ευμάρεια δεν πτόησαν την Άλλη Πρόταση. Ο χρόνος τη δικαίωνε και τη δικαιώνει συνεχώς για όσα έχει καταθέσει, για όσα έχει υποστηρίξει για τη στάση ζωής που έχει καλέσει τους πολίτες να επιδείξουν.

Σήμερα δεν έχει πολιτικά θηρία να αναμετρηθεί, τα έχει κάνει η κρίση σκόνη. Αυτό που καλείται να κάνει είναι να νικήσει τη λογική των συμφερόντων, να δώσει λύσεις και πάλι, να παραμείνει δημιουργική και πιο ευρηματική από ποτέ να δώσει άμεσες διεξόδους  σε προβλήματα απειλητικά.

– το νερό αγοράζεται ακριβά, σε κακή ποιότητα και κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί.

– Η κρίση και τα μνημόνια έχουν συνταράξει την κοινωνία σε κάθε επίπεδο

-οι πολίτες δεν έχουν μπολιαστεί με τη συμμετοχή

-Η ανακύκλωση είναι πλέον επιτακτική και τα σκουπίδια μας πνίγουν

-η πόλη ασφυκτιά και δε μπορεί  να προσφέρει πολλά σε κάτοικο και επισκέπτη

-Η περιφέρεια εγκαταλείπεται καθημερινά περισσότερο

-Οι άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα είναι πάρα πολλοί

-Ο πολιτισμός δε συντονίζεται και δεν ανθίζει συνολικά για το Δήμο

-Ο σχεδιασμός των δημοτικών ζητημάτων είναι ανύπαρκτος

-Η γειτονιά έχει χαθεί και τα χωριά γίνονται υπνωτήρια

-Δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν και να πουληθούν

– Τα αγροτικά προϊόντα είναι αδιάθετα η πωλούνται πολύ φθηνά.

-Δε λαμβάνονται υπ όψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πόλης χωριών

– Δεν καταρτίζεται πραγματικός και συμμετοχικός προϋπολογισμός

-Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι χώρος γόνιμων συζητήσεων για τη βιωσιμότητα και ορθολογική διαχείριση του Δήμου μα χώρος αντιπαραθέσεων και ικανοποίησης πολλών προσωπικών συμφερόντων.

-Η πόλη και το χωριό δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως προς τα αισθητικά χαρακτηριστικά τους μα γίνονται πειραματικό πεδίο για κάθε είδους δοκιμές.

-Η έλλειψη τόλμης ως προς την αντίθεση με προσωπικά συμφέροντα καλά κρατεί.

– Σημασία στα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα της καθημερινότητας δεν δίνεται

Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο;

Ποτέ δεν το πιστεύαμε και γι αυτό για κάθε τι υπάρχει μια κατατεθειμένη άλλη πρόταση από μας όλα αυτά τα χρόνια. Με τη μικρή δύναμη μας στα δημοτικά συμβούλια των τελευταίων ετών μπορέσαμε να επηρεάσουμε αρκετά.  Φυσικά δεν έχουν γίνει μόνο αρνητικές ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια και από τις δημοτικές αρχές που πέρασαν. Σίγουρα επηρεάσαμε τα προγράμματα άλλων συνδυασμών που προτάσεις μας τις χρησιμοποιούν κατά κόρον για να προωθηθούν στην κοινωνία. Δεν πρόκειται για απλή αναφορά αλλά για κανονική αντιγραφή, πολλές φορές και κατά ομολογία τους.

Σε όλα τα ζητήματα και μέσα σε αυτό το κλίμα της πρωτοφανούς για τις τελευταίες γενιές κρίσης έχουμε πάλι θέσεις σε όλα τα ζητήματα, λύσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, δράσεις που μπορούν να κάνουν την κοινωνία να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα και τους κινδύνους.

Συγκεκριμένα

-Λέμε κατηγορηματικά όχι στη ιδιωτικοποίηση του νερού και θεωρούμε απαραίτητη την ίδρυση ενιαίου φορέα υδάτων σε επίπεδο νομού για να εξασφαλίσουμε πόσιμο νερό για όλους, νερό άρδευσης σε σταθερή βάση, προστασία των πηγών, χρήση του νερού του βιολογικού και ορθή τιμολόγηση και με κοινωνικά κριτήρια. Συνολική εξέταση και επαναδιαπραγμάτευση των χρεών της ΔΕΥΑΝ προκειμένου να μην κλίσει και προχωρήσει το νερό σε ιδιωτικοποίηση

– Ουσιαστική ανακύκλωση. Συνειδητοποίηση της κοινωνίας για την αναγκαιότητα μείωσης του όγκου των σκουπιδιών, σχεδιασμό από περιφέρεια, κράτος και Δήμο για δημιουργία ΧΥΤΥ σε κάθε νομό, ορισμό χώρου εναπόθεσης λυματολάσπης και μπαζών, κατάργηση ΣΜΑ στην περιοχή της Τίρυνθας ως απολύτως ακατάλληλης και άκαιρης επιλογής, οικονομικά αποδεκτή από την κοινωνία χρέωση τελών

-Επιδιώκουμε τις μικρές μετακινήσεις, την ενίσχυση της γειτονιάς και του χωριού, την πόλη με ανθρώπινους όρους διαβίωσης, τους ποδηλατόδρομους και τους χώρους ψυχαγωγίας αθλητισμού και πρασίνου, τη διευκόλυνση της οικογένειας και την ενίσχυση του επαγγελματία, την ομαλή ενσωμάτωση του επισκέπτη μέσα στον ιστό του Δήμου, την ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, την βοήθεια ευπαθών ομάδων, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσα από την ίδρυση του φορέα που προβλέπεται.

– Την καταλληλότητα και επάρκεια των σχολείων και την επίλυση του αιώνιου όχι χρόνιου προβλήματος συστέγασης 2ου -5ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου

-Την καθαριότητα καθώς και την ασφάλεια των μετακινήσεων

-Την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου πόλης και χωριών με ενιαία λογική στην αναβάθμιση της ζωής του ανθρώπου, που δεν θα γιγαντώσει την πόλη σε βάρος της περιφέρειας, που δε υποτιμήσει τις αξίες των ακινήτων, δε θα αλλοιώσει την ευρύτερη περιοχή και θα τηρήσει ανθρώπινους όρους και όχι μικρά συμφέροντα.

– Την τουριστική ανάπτυξη που δε θα λειτουργεί εις βάρος της ζωής των κατοίκων και που θα προωθείται από το Δήμο σύγχρονα, ποιοτικά, θα απευθύνεται σε διαφορετικούς τύπους επισκέπτη, θα αναπτύξει τουριστικά την περιφέρεια επιμορφώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνία και τους επαγγελματίες. Για αυτά όλα είναι η απαραίτητη η ενεργοποίηση του Δημοτικού τουριστικού φορέα με τις παραπάνω αρμοδιότητες.

-Να απεμπλέξει ακίνητα, παραλίες, νησιά, δημόσιους χώρους από το ΤΑΙΠΕΔ και να ματαιώσει κάθε σχέδιο εκποίησής τους.

-Τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων που θα ενώσουν το Δήμο με την υπόλοιπη χώρα και τις πύλες εισόδου(λιμάνια -αεροδρόμια)

-Τη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων κοινωνικής πολιτικής και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για  την άσκησή της καθώς και την αποτύπωση όλων των φορέων που την ασκούν στο Δήμο , δημοτικούς και μη προκειμένου να σχεδιαστεί και να συντονιστεί αυτή με τέτοιο τρόπο που να μην έχει το χαρακτήρα περιστασιακής φιλανθρωπίας και διαχείρισης της φτώχια με ελεημοσύνη, αλλά σταθερής, επαρκούς και συντονισμένης βοήθειας από το Δήμο που θα σχηματίζει ένα δίχτυ προστασίας για τον κάτοικο.

– Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου θέτοντας με αυστηρότητα τις προτεραιότητες που οι κάτοικοι και η συγκυρία επιβάλλουν.

-Το συμμετοχικό και πραγματικό προυπολογισμό, άμεσα συνδεδεμένο με τον παραπάνω σχεδιασμό, στον οποίο οι κάτοικοι θα θέτουν και θα επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους.

-Τη συμμετοχή των πολιτών, την ενεργοποίησή των θεσμών που την προάγουν όπως οι λαικές συνελεύσεις, ένα από τα όργανα που προβλέπονται από τον ισοπεδωτικό Καλλικράτη, και τα τοπικά συμβούλια στα οποία μπορούν να εκχωρηθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες προβλέπονται.

-Την ποιότητα του δημοτικού συμβουλίου που δε δυναμιτίζει τη διαδικασία, δεν επιδεικνύει ανευθυνότητα και ασέβεια προς το ρόλο του.

-Την αποτύπωση των πολιτιστικών φορέων, τη δημιουργία ενός  δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, την παραγωγή πολιτισμού, την ανάδειξη όλων των πολιτιστικών ενδιαφερόντων και αυτών που αφορούν την περιφέρεια, τη συμμετοχή πολιτιστικών δυνάμεων και τη συνύπαρξή του με καθιερωμένους θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, την ενίσχυση από το Δήμο του ΔΟΠΠΑΤ. Τη σύνδεση αγροτικού- τουριστικού- πολιτιστικού- βιοτεχνικού τομέα με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμους τρόπους που προτείνουμε. Τον πολιτισμό της καθημερινότητας. –

Την ανοιχτή , συλλογική δημοκρατική και ανεξάρτητη πορεία της Άλλης Πρότασης που μπορεί ως η μόνη παράταξη στο Δήμο με αυτά τα χαρακτηριστικά να εγγυηθεί όσα πιο πάνω προτάθηκαν και όσα στο μέλλον θα καταθέσει.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στο συνδυασμό που σχηματίστηκε. Είναι τεράστια ικανοποίηση η σύνταξη μιας τέτοιας ομάδας ενεργών, αξιόλογων, ελεύθερων  και δημιουργικών πολιτών. Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής προσπάθειας. Το σημαντικότερο δε όλων είναι πως συμμετέχει νέος κόσμος και σε ηλικία νέος αλλά και νέος στην ενεργή σχέση του με την Άλλη Πρόταση.  Έχει ήδη καταθέσει άμεσες λύσεις για το δήμο και αυτό προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει.

Η Άλλη Πρόταση είναι ένας χώρος πολιτικού πρασίνου για το Δήμο Ναυπλιέων  που μπορεί να χωρέσει πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αυτό είναι το όνειρο, αυτό πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Να λειτουργήσει σαν χώρος προσωπικής πολιτικής ωρίμανσης με κέντρο τα δημοτικά θέματα, να επηρεάσει θετικά τη στάση ζωής της κοινωνίας.

Αν για όλους εσάς η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ λέει κάτι στην ψυχή σας, στο συναίσθημα σας, στη σκέψη σας, στα ανεκπλήρωτα όνειρά σας για την πόλη,  μπορείτε να τη βοηθήσετε ακόμα και τώρα. Μια καλή κουβέντα, μια παρότρυνση στο διπλανό που διστάζει να επιλέξει την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, πολλαπλασιάζει την δύναμη μας. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να πείσουμε μόνο με τις ιδέες μας, τη συνέπια, την συμμετοχή, την δική σας στήριξη.

Τρείς μέρες έμειναν μπορείτε όλοι να βοηθήσετε.

Θα θελα να τελειώσω την σημερινή ομιλία λέγοντας πως για μένα προσωπικά η άλλη πρόταση ήταν επί χρόνια ο χώρος που εμπιστευόμουν.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: