η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

ΜΙΚΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΙΑΣ ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα!

Το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας σε συνεργασία με την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου

Θεατράκι του ΟΣΕ, Ναύπλιο

Σάββατο, 31/5/2014 7.30-10.30

ελεύθερη είσοδος

ΜΣΚΒ ΙΙ 31-5

Βία, αναδυόμενος φασισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, κλιμακούμενες εντάσεις στην καθημερινότητα μιας γειτονιάς μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η παράσταση. Φόβος ως συνέπεια όλων των παραπάνω και απόπειρες αντίδρασης σε αυτόν συνθέτουν τη δράση. «Τι κάνουμε;» είναι το ερώτημα που τίθεται στους θεατές, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν τη ροή της παράστασης και να δοκιμάσουν στην πράξη τις προτάσεις τους.

 

Συντελεστές παράστασης Επινόηση-Σκηνοθεσία-Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου και όλη η ομάδα. Ζωντανή μουσική: Χάρις Οικονομίδου. Επιμέλεια κίνησης: Πατρίτσια Λάζου. Αφίσα: Φραντζέσκο Μορέττι. Οργάνωση-Επικοινωνία: Μελίνα Πλαστή, Γιάννα Παπαδοπούλου. Παίζουν: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Kusha Bahrami, Αλέξανδρος Γκόμεζ, Παντελής Ζαφειρίου, Κατερίνα Καλογερά, Σέργιος Κομπόγιωργας, Πέπη Μαριόλη, Βίκυ Πάντζιου, Ήρα Παπαγεωργίου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Ναντίνα Τσέκερη

 

Πληροφορίες για την ομάδα:

Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010. Τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην ομάδα σαν στοιχείο της κοινωνικής τους υπόστασης και είναι στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες.

Η ομάδα ΘτΚ πραγματοποιεί παραστάσεις θεάτρου φόρουμ, χρησιμοποιώντας την τεχνική και την μέθοδο του Θεάτρου του Καταπιεσμένουτου Augusto Boal. Η μέθοδος του ΘτΚ αποτελεί ακτιβιστικό εργαλείο με σκοπό την κοινωνική παρέμβαση. Για τον Boal δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς. Κανένας δεν είναι το ένα ή το άλλο. Όλοι είναι και τα δύο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Βλέπεις, αλλά συγχρόνως παίζεις. Δεν υπάρχει ηθοποιός χωρίς θεατή, καθώς ο θεατής είναι εκείνος που τελικά καλείται να ανέβει στην σκηνή και να ανατρέψει το τέλος της ιστορίας της θεατρικής παράστασης. Ο θεατής καλείται να γίνει ηθοποιός και να προτείνει μια πιθανή λύση ώστε να δοθεί τέλος στην καταπίεση.

“Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν,  είναι τρόπος ζωής! Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης      δεν  σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.” Augusto Boal (2009)

 

Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα πάνω από 30 παραστάσεις διαδραστικού – συμμετοχικού θεάτρου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη παράσταση «Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ» έχει ήδη παρουσιαστεί σε φεστιβάλ (Fringe, Athens Biennale), πανεπιστημιακά τμήματα (Τμήμα Θεάτρου της Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ, τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας), θέατρα (εκ των οποίων στο Ίδρυμα Κακογιάννη και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός), σε γειτονιές, πολλά σχολεία, κοινωνικούς χώρους, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και αλλού.

 

http://theatreoftheoppressedgreece.wordpress.com/

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: