η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Κόβουν τα δέντρα όταν γεράσουν…………. αλλά μετά τι κάνουμε

NAUPLIO_PTOSH_DENDRON4

ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η μείωση του πρασίνου στο Δήμο αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η επικινδυνότητα ορισμένων δέντρων αλλά και η επίφαση της άλλες φορές, οδηγεί τη δημοτική αρχή στην κοπή τους. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «σώθηκαν» οι ιστορικοί ευκάλυπτοι της οδού Αιγίου και αποφασίστηκε το  εκτεταμένο κλάδεμά τους διατηρώντας έτσι το πλούσιο πράσινο της περιοχής. Με τις τελευταίες πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσουν άμετρα οι κοπές δέντρων- απειλές.

Αυτή η πρακτική δε μπορεί βέβαια να συνεχιστεί και να οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση πόλεων και χωριών και ούτε φυσικά η αντικατάσταση των κομμένων δέντρων άκριτα μπορεί να γίνεται. Το πράσινο στο δήμο έχει γεράσει και η ανανέωσή του είναι άμεση υποχρέωση αλλά και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η έλλειψη σχεδιασμού  σε όλα τα ζητήματα αφαιρεί από το Δήμο, σταδιακά μα βέβαια, την οικιστική, πολιτιστική και αισθητική του ταυτότητα και συνάμα οδηγεί σε έργα και δαπάνες που αλληλοαναιρούνται.

Το πράσινο έχει ανάγκη από σταθερή συντήρηση κάθε χρόνο. Αμελώντας την πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και φυσικά η κοπή των δέντρων τότε κρίνεται αναγκαία.

Θεωρούμε ότι  η Δημοτική αρχή  και οι αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά,  οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν σε ένα συνολικό σχεδιασμό σχετικά με το πράσινο, λαμβάνοντας υπ όψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια, τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, τις περιβαντολλογικές και οικονομικές παραμέτρους.

Παρόμοια θέματα περί πρασίνου και κοπής δέντρων έχουν ξανάρθει στο Δημοτικό συμβούλιο και η Άλλη Πρόταση τα έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως αποσπασματικά, καθώς δεν αποτελούν τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού περί πρασίνου, ελεύθερων χώρων και χώρων αναψυχής στο Δήμο.

Τα δένδρα δεν είναι μόνο για διακόσμηση παίζουν σημαντικό ρόλο στο μικροκλίμα μιας πόλης, στην μείωση της ηχορύπανσης και στο να εμποδίζουν τη διάχυση της σκόνης. Με αυτή την οπτική απαιτούμε άμεσα να κατατεθεί μια  ολοκληρωμένη μελέτη για την διαχείριση του πρασίνου στην πόλη αλλά  και προτάσεις για τα νέα δένδρα  που είναι αναγκαία  να φυτευτούν όχι μόνο αντικαθιστώντας αυτά που κόπηκαν. Η μελέτη  αυτή πρέπει  να περιέχει και ένα σχέδιο ετήσιας φροντίδας των δένδρων.

Υ.Γ. Μερικές πτώσεις δένδρων είναι προβλέψιμες γιατί οι δεντροφυτεύεις τα προηγούμενα χρόνια έγιναν  μόνο για αισθητικούς λόγους. Είναι προβλέψιμο ότι ένα δέντρο που συνυπάρχει με γκαζόν αναπτύσσει επιφανειακό ριζικό σύστημα και στον πρώτο δυνατό αέρα θα πέσει.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: