η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μια μοναδική θεατρική παράσταση στη μνήμη της αρχαιολόγου Ε Δεϊλάκη.

IMG_9167α

Μ.Α.

Όσοι συμμετείχαν στο βράδυ του Σαββάτου 18-6-2016 στην παράσταση τίτλο «Αν … οικοδόμηση;»  κατάλαβαν ίσως ακόμα καλύτερα το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ανάδειξη και σωτηρία του ιστορικού κέντρου Ναυπλίου η αρχαιολόγος Ε. Δεϊλάκη.

Οι φοιτητές του μαθήματος «Θέατρο-Ντοκουμέντο» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, παίζοντας θέατρο σε πραγματικά σκηνικά της πόλης, απέδωσαν μέσα από στοιχεία την προσπάθεια μιας αρχαιολόγου να υπερασπισθεί την ιστορία της πόλης.

Η θεατρική περιήγηση ξεκίνησε από το σπίτι που έμενε η Δεϊλάκη (οδός Τερζάκη δίπλα από το πολεμικό μουσείο) πέρασε από την στην Πλ. Συντάγματος Τριανόν και Εθνική Τράπεζα με δεύτερη στάση στην οδό  Ζυγομάλα 28,  (δίπλα από το ξενοδοχείο Leto Nuevo μέσα στο ερείπιο με τα αρχαία ευρήματα ). Τρίτη στάση στην Πλατεία  του Ψαρομαχαλά και το θεατρικό δρώμενο τελείωσε στο φράγκικο κάστρο της Ακροναυπλίας.

Η θεατρική παράσταση βασίστηκε σε πραγματικά δεδομένα από αρχεία και συνεντεύξεις και με μοναδικό τρόπο έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο, παρουσιάζοντας παραστατικά το σημαντικότερο ιστορικό έγκλημα της πόλης την κατεδάφιση των φυλακών της Ακροναυπλίας.  Σύνδεσε μάλιστα εντυπωσιακά την αντίσταση της αρχαιολόγου με την αντίσταση των ανθρώπων που για ιδεολογικούς και μόνο λόγους φυλακίστηκαν στις πολιτικές φυλακές της Ακροναυπλίας.

Μια διαφορετική βραδιά απόδοσης τιμής μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο σε μια γυναίκα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να είναι σήμερα το Ναύπλιο ένα σημείο τουριστικής αναφοράς.

Υ.Γ. Έτσι για το γαμώτο. Στο θεατρικό δρώμενο δεν εμφανίστηκε κανείς από τους λεγόμενους στο Ναύπλιο και στην Αργολίδα επίσημους.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: