η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ένας ύστατος χαιρετισμός στην Μαρτίνα

Κώστας Καράπαυλος  

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf1Οι περισσότεροι από τους δεκάδες συμπολίτες μας, που συμμετέχουν στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που διεκδικούν την νίκη, απλά προσβλέπουν σε μερίδιο της εξουσίας και σε ό,τι αυτή αποφέρει (δόξα, τιμές και άλλα). Κάποιοι άλλοι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που διεκδικούν την δημαρχία για να συμπληρώσουν τα πολυπληθή και εντυπωσιακά ψηφοδέλτια, έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι και αυτοί θα έχουν, σε περίπτωση περιφανούς νίκης, πρόσβαση στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και υπάρχει επί χρόνια πολλά αυτή η μικρή δημοτική παράταξη που συμμετέχει στις εκλογές και ιδρώνει κάθε φορά να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Ολοι συμμετέχουν λόγω ιδεολογίας, σκέψεων και ονείρων για την πόλη και κάποιοι άλλοι λόγω συντροφικότητας και διότι εκτιμούν κάποια πράγματα  για τους βασικούς συντελεστές της όλης προσπάθειας.

Ήταν και η Μαρτίνα που ήταν παρούσα στη δημοτική παράταξη.

Η πρώτη ξένη που είχε συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Ναύπλιο.

Όμως η δικιά της συμμετοχή και συμβολή δεν ήταν τυπική.

Μας έδωσε κάτι το εξαιρετικό.

Οι σκέψεις της, οι ιδέες της και τα όνειρά της ήταν να συνδυασθεί η συμμετοχή της στα αυτοδιοικητικά δρώμενα με την προσπάθεια να δει όλη η τοπική κοινωνία  με ένα διαφορετικό μάτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, και όχι μόνον, οι ξένοι πολίτες που ζουν στην πόλη μας.

Τα προβλήματα όλων αυτών των ανθρώπων που ήλθαν από τόπους μακρινούς και με διαφορετικές  κουλτούρες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν δίπλα μας ήταν και είναι πάμπολλα. Και όλα αυτά επιζητούσε η Μαρτίνα να αναδειχθούν. Και συνάμα να δούμε όλοι μαζί τον πολιτισμό που έφερναν μαζί τους οι άνθρωποι με τους οποίους συζούσαμε. Γυναίκες και λίγοι άνδρες που είχαν παντρευτεί Ελληνες και αποφάσισαν να ζήσουν στον τόπο μας. Συνταξιούχοι. Μετανάστες και πρόσφυγες. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Παιδιά ξένων οικογενειών ή οικογενειών που ο ένας γονέας είναι ξένος. Όλοι αυτοί έχουν τα δικά τους προβλήματα που η κοινωνία μας τα έχει βάλει κάτω από το χαλί και κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Όλα αυτά ήθελε η Μαρτίνα να τα αναδείξει και για αυτό, τότε, στις πρώτες δημοτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε με την παράταξή μας, μάζεψε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων για να συζητηθούν όλα αυτά, ώστε να αναδειχθούν.

Και έκανε και προσπάθειες συνεύρεσης των πολιτισμών. Δεν θα ξεχάσω την Γερμανική εορτή εν όψει των Χριστουγέννων που η ίδια με την βοήθεια της παράταξης διοργάνωσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ετσι γίνεται στη Γερμανία και αυτό θέλησε να μεταφέρει στον δικό μας τόπο. Παραυρέθηκα λοιπόν στην εορτή αυτή ελάχιστα μόνον λεπτά της ώρας, διότι την ίδια ημέρα είχε πεθάνει η μητέρα μου. Και δεν θα το λησμονήσω το γεγονός αυτό.

Τ΄Ανάπλι μπορεί να γίνει μεγάλο και σπουδαίο μόνον εάν αντιληφθεί ότι η προοπτική του, λόγω όλων των συνθηκών, είναι η πολυπολιτισμικότητα.

Ομως οι αρχές αδιαφορούν.

Αλλά κάποιοι το αντιλαμβάνονται αυτό.

Η παρακαταθήκη που μας άφησε η Μαρτίνα που μας αποχαιρέτησε πριν μερικές μέρες είναι σπουδαία.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: