η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Κυριακή 25/4 : Ήμερα της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου –Ν. Κίου.

Συμμετέχουμε στον εθελοντικό καθαρισμό του υγρότοπου Καλύβια (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου) την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 10:30 π.μ. (τόπος συνάντησης ΚΤΕΟ- Υπουργείο Συγκοινωνιών).

Α.Μ.

Ένα χρονολογικό οδοιπορικό στην πολύπαθη περιοχή.

Την προστατεύουμε στα χαρτιά και την καταστρέφουμε στην πράξη

1980. Έκθεση του βιολόγου Γ Καφτάνη για το περιβάλλον στην Αργολίδα.  Στους υγροβιότοπους αναφέρει σαν σημαντικό οικοσύστημα την περιοχή Καλύβια και το βάλτο ρουμάνι.

1985. Ανάθεση μελέτης για τη παραλιακή ζώνη Ναυπλίου – Ν.Κίου – Μύλων – Κιβερίου. Στην μελέτη γίνεται αναφορά για τον υγροβιότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής.  Ενώ γίνεται η μελέτη δίνεται άδεια κατασκευής γνωστού νυκτερινού κέντρου που πρόσφατα γκρεμίστηκε. Ταυτόχρονα αποφασίζεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η χωροθέτηση και η κατασκευή στην περιοχή του ΚΤΕΟ. Την ίδια περίοδο κατασκευάζεται σε τμήμα των εκτάσεων των αγροτικών φυλακών το συσκευαστήριο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Μέσα δηλαδή στο υγροβιότοπο.

1986.  Παραδίνεται η μελέτη εγκρίνεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που την είχε αναθέσει από το ίδιο συμβούλιο που είχε δώσει τις προηγούμενες άδειες για ΚΤΕΟ και εργοστάσιο Ένωσης. 

1987. Το νομαρχιακό συμβούλιο εξετάζει επέκταση των εγκαταστάσεων του Πυρηνελαιουργείου στην περιοχή. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι αρνητικό ο τότε δήμαρχος Ναυπλίου θετικός !!!!! Τελικά η άδεια δόθηκε από την περιφέρεια.

1988. Ο δήμος Ναυπλίου θάβει συστηματικά τα σκουπίδια του δίπλα από το ρέμα Ραμαντάνι μέσα στο υγρόποτο. Η ανεξέλικτη εναπόθεση μπαζών στην περιοχή συνεχίζεται.

Ιανουάριος 1990. Ανάθεση μελέτης  από τον Νομάρχη Στ Παπανικολάου για τη περιοχή Ναυπλίου – Ν Κίου στους Ν και Τ.  Κυρτάτο. 23-3-1990 η παραλαβή της μελέτης.  

1991. Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου αποφασίζει να  εισηγηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως περιοχή τουριστικής ανάπτυξης. 

Ενώ υπάρχει αναστολή οικοδομικών αδειών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στα  ημερολογιακά κενά που δημιουργούνται μέχρι να εκδοθεί η νέα αναστλή οικοδομικών αδειών, βγαίνουν συστηματικά οικοδομικές άδειες. 

8 Ιουνίου 1999. Έκδοση ΦΕΚ με τον καθορισμό Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου με καθορισμό ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη περιοχή ένα σημαντικό οικοσύστημα βάλτου ξηράς θάλασσας.

Αύγουστος –Νοέμβριος 1999. Προσφυγές στο συμβούλιο επικρατείας Δήμων της περιοχής, ιδιωτών βιομηχανικών μονάδων κ.λπ για να ακυρωθεί το ΦΕΚ και να καταργηθεί η περιοχή προστασίας του υγροβιότοπου.

Αύγουστος 1999. Προσφυγή στο Συμβούλιου Επικρατείας του σωματείου «Ελληνική εταιρεία» και  πολιτών της Αργολίδας (Κ.Γκότσης Θ.Γκόνης Μ.Ατωνιάδης Μ.Δοντα Β.Δωροβίνης Γ.Λυγγίστος Α. Τζώτζου και Π. Χαμηλού) για νομοθέτηση καλύτερων όρων προστασίας του υγροβιότοπου και να καθοριστεί μεγαλύτερη ζώνη προστασίας.

Η απόφαση του Συμβούλιο Επικρατείας δεν άλλαξε το ΦΕΚ.

2002.  Κατασκευή του κεντρικού αγωγού που φέρνει το νερό από την Λέρνα για το Ναύπλιο μέσα από τον υγροβιότοπο χωρίς την έκδοση άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

2006. Η αρχή της ανακατασκευής και διαπλάτυνσης του παραλιακού δρόμου χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Καμία πρόβλεψη για τον υγροβιότοπο.  

Δεκέμβριος 2006.  Παρουσίαση στο Βουλευτικό Ναυπλίου  μελέτης του Γ.Μπαλταγιάννη με θέμα το παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου Ν. Κίου.

2007. Προσφυγή πολιτών της Αργολίδας στο Συμβούλιο Επικρατείας για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.  

Δεκέμβριος 2009.  Γκρεμίζετε το κέντρο διασκεδάσεως «Πέραμα» και η ταβέρνα «κοτόπουλα»  που ήταν εντός Αιγιαλού και Παραλίας.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010. Η Ημέρα του υγροβιότοπου.  

Εθελοντικός Καθαρισμός του Υγρότοπου Καλύβια (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου) Μια πρωτοβουλία που συνδιοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

1 σχόλιο»


Σχολιάστε