η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Το τέλος μιας ιστορίας στην παραλιακή Ναυπλίου – Ν. Κίου.

το τέλος του «Μουρά» και του «Περάματος»

Μουράς ή Κοτόπουλα

Πέραμα

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση δύο κτηρίων, συμβολικών στην παραλιακή Ναυπλίου Ν. Κίου. Το ένα κτήριο το «Πέραμα» και το άλλο η ταβέρνα του «Μουρά» η αλλιώς τα «κοτόπουλα»

Και τα δύο κτήρια με την δική τους χαρακτηριστική ιστορία στην περιοχή.

Το «Πέραμα», γνωστό μπουζουκτσίδικο της περιοχής, στέγασε στο κτήριο τα «νυκτερινά όνειρα» διασκέδασης πολλών. Κτίστηκε στις αρχές του 1983 – 1984  από τον «Πέραμα» Χ.Μερμίγκη μετά από σύμβαση με την Κ.Ε.Δ.  Μεταστέγασε το κέντρο διασκέδασης από το Μέρμπαγκα – Αγ Τριάδα  που μαζί με το άλλο νυκτερινό κέντρο «Γωνιά» αποτελούσαν την νυκτερινή αναφορά της περιοχής, σε μια περίοδο που τα νυκτερινά μαγαζιά δεν έκλειναν σχεδόν ποτέ.  Σταμάτησε, ταυτόχρονα με την κατασκευή του νέου κτηρίου, και η λειτουργία του με τσιμεντόλιθους και τσίγκια κτισμένο καλοκαιρινό «Πέραμα», που ήταν δίπλα από το εργοστάσιο του πυρηνελεουργείου του Κουφάκη. Στα τέλη του 1990 η επιχείρηση έκτισε νέο κτήριο και εγκαταλείφτηκε η χρήση του.  Σήμερα το μόνο που έχει απομείνει από το κτήριο είναι ο χώρος της πίστας για μας θυμίζει το «τελευταίο ζεμπέκικο» μιας άλλης νυκτερινής ζωής. .

Του «Μουρά» η αλλιώς «κοτόπουλα», το πιο γραφικό ταβερνάκι στην παραλιακή ζώνη κτίστηκε γύρω στο 1960 και σύμφωνα με τις αφηγήσεις του ιδιοκτήτη του  το είχε παραχώρηση η Φρειδερίκη όταν μετά την επίσκεψη στο Ναύπλιο μοίρασε βιβλιάρια. Μάλλον για το λόγο αυτό για πολλά χρόνια οι φωτογραφίες με τους Βασιλιάδες ήταν στο μαγαζί πάνω από το ποδοσφαιράκι. Όχι δεν ήταν το ταβερνάκι  με τους εξαιρετικούς μεζέδες. ¨Ήταν η άλλη ή μη τουριστική ματιά της πόλης. Ο χώρος που ο καθένας τον ένοιωθε δικό του.

Και τα δύο ήταν εντός αιγιακού και παραλίας και κατεδαφίστηκαν μάλλον σαν αυθαίρετα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι τα πρώτα και τα τελευταία αυθαίρετα εντός γιαλού και παραλίας που κατεδαφίζονται στο νομό.

Α.Μ.

1 σχόλιο»

  Β.Χ. wrote @

Το «κουφάρι» που βρίσκεται στην Αρβανιτιά ιδιοκτησίας ΕΤΑ, και αυτό είναι εντός αιγιαλού και θεωρείται επικίνδυνο επί πλέον.
Γιατί δεν κατεδαφίζεται;
Πολεοδομία , Δήμαρχος, ΕΤΑ απ΄ότι κατάλαβα πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, ώστε αν συμβεί κανένα ατύχημα να την βγάλουν καθαρή!!!


Σχολιάστε