η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μια ιστορία για το ρολόι της πόλης του Ναυπλίου 65 χρόνια μετά.

roloi

Το ρολόι πριν απο το 1940

Στις 3/5/1944 το ρολόι της πόλης του Ναυπλίου γκρεμίζεται (ανατινάχθηκε)  από τους Γερμανούς γιατί εμπόδιζε ένα πυροβόλο που είχαν τοποθετήσει στην Ακροναυπλία.

Σύμφωνα με την τοπική  παράδοση το ρολόι είχε έλθει από την Βαυαρία και είχε αγοραστεί από τον Όθωνα.

Για να μην γκρεμιστεί το ρολόι έγιναν πολλές παρεμβάσεις από το Δήμαρχο Ναυπλίου Ν Γιαννόπουλο, τον Εμ Τερζάκη γραμματέα του Δήμου Ναυπλίου τον διευθυντή της Νομαρχίας  Γεωργιάδη τον καθηγητή Β.Τόγια  και είχε δοθεί παράταση της «ζωής του» για ένα μήνα.  

Ο Β Τόγιας, φιλόλογος υπηρετούσε στο Ναύπλιο τα χρόνια της κατοχής, μιλούσε Γερμανικά,  περιγράφει την συζήτηση με το Γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Πελοποννήσου, στρατηγός με έδρα την Κόρινθο. Η απάντηση στο αίτημα να μην γκρεμιστεί το ρολόι ήταν «ο πόλεμος κύριε φιλόλογε ο πόλεμος..»

roloi1Η σημερινή κατασκευή του κτηρίου έγινε από τη τουριστική επιτροπή της πόλης του Ναυπλίου το 1949. Στις 14 Σεπτέμβριου του 1949 στις 5.00μμ άρχισε «να προσφέρει τις υπηρεσίες του εις του κατοίκους της πόλεως»  

Ο Μηχανισμός του ρολογιού είχε φυλαχτεί μετά από την ανατίναξη στο δημαρχείο Ναυπλίου.

Ο Εμ Τερζάκη γραμματέας του Δήμου Ναυπλίου έγραψε στις 3/5/44  ένα ποίημα αφιερωμένο στο «ρολόι της πόλεως» και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΣΥΝΤΑΓΜΑ τον Σεπτέμβριο του 1949 με αφορμή την επαναλειτουργία του ρολογιού της πόλης του Ναυπλίου.

Αντωνιάδης  Μπάμπης

terzakis

No comments yet»

Σχολιάστε