η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Αργολικός κόλπος και αλιεία

Μ.Α.

Την Κυριακή 20/3/2011 στην Ν. Κίο έγινε συζήτηση των ψαράδων του νομού Αργολίδας και της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μ. Δαμανάκη για τα προβλήματα του κλάδου τους. Ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους προβληματισμούς του κλάδου και τις απαντήσεις της Επιτρόπου. Άλλη μια φορά η διαπίστωση της πλήρους ανοργανωσιάς των ελληνικών υπουργείων και των υπηρεσιών σε μελέτες προτάσεις και απορρόφηση χρημάτων. Ό σύλλογος αλιέων Αργολίδας όμως είναι ένα βήμα ποιο μπροστά και με τη μελέτη που έχει αναθέσει και εκπονήθηκε για το Αργολικό και με την προσπάθεια άμεσης ενημέρωσης για την ευρωπαϊκή πολιτική στην αλιεία μέσα από την Επίτροπο.

Δύο ακόμα σημαντικά ζητήματα  για τον Αργολικό κόλπο και κατ επέκταση τους ανθρώπους που επαγγελματικά ασχολούνται που δεν τέθηκαν στον διάλογο.

1.Έλλειψη μελέτης για τα όρια των ρύπων του Αργολικού.

Αναλυτικά να εξετάσουμε τι μπορεί να «αντέξει» ο Αργολικός κόλπος. Αυτή η μελέτη είναι το απαραίτητο εργαλείο που προηγείται πριν από κάθε χωροθέτηση δραστηριοτήτων στον Αργολικό.  Αν σκεφτούμε ότι στον κόλπο απορρέουν όλα τα λιπάσματα του κάμπου, ο βιολογικός Ναυπλίου Άργους και Τολού, είναι χωροθετημένες πολλές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί μια Μαρίνα στο Ναύπλιο, έχει κατασκεπαστεί το αλιευτικό καταφύγιο στην Ν. Κίο, καταλαβαίνουμε ότι είναι άμεσα αναγκαίο να μελετηθούν τα όρια των ρύπων, για να έχουμε ένα κόλπο «ζωντανό» και για τους επαγγελματίες ψαράδες. Δεν κάνουμε στο κέιμενο αυτό καμία αναφορά για τις επιπτώσεις στο κόλπο από την περίπτωση λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας του νερού του Αναβάλου. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες.

2.Έλλειψη της διαδικασίας απομετάλλωσης των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Ναυπλίου-Άργους. Σήμερα ο βιολογικός καθαρισμός εμβάλει στα ρηχά του Αργολικού, μετά από τριτοβάθμιο καθαρισμό.(όταν αυτός λειτουργεί σωστα…….) Δεν υπάρχει όμως καμιά διαδικασία επεξεργασίας των βαρέων μετάλλων που μπορούν να υπάρχουν στα λύματα. Όταν μιλάμε για βαρέα μέταλλα (χαλκός ψευδάργυρος κ.λπ) μπορούν να περάσουν μέσα από τα ψάρια στην τροφική αλυσίδα. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να γίνει μελέτη για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βαρέων μετάλλων.

Για την ιστορία …..

Αυτά τα ζητήματα, σαν δημοτική παράταξη (Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου και ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) τα προβάλλουμε πάνω από είκοσι χρόνια. Οι περισσότεροι από τους επίσημους φορείς του νομού (Νομαρχία δήμος βουλευτές κ.λπ) μας θεωρούσαν γραφικούς και κινδυνολόγους. Είμαστε οι μόνοι που κάναμε παρέμβαση για το μήκος του αγωγού εκβολής των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού και ταυτόχρονα προτείναμε  ότι θα μπορούσαμε  με παράλληλο δίκτυο να αξιοποιήσουμε τα επεξεργασμένα λύματα για πάρκα και αναδασώσεις. Τότε,  θεωρηθήκαμε απόλυτα αιθεροβάμονες…………

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: