η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Το νοσοκομείο ως εργαλείο ανάπτυξης στην πόλη και το νομό

DR Παναγιώτης Γκανάς

Συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου 

Εισήγηση στον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου

Βασική αποστολή των Νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο, είναι η παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας στους πολίτες και η εκπαίδευση των νέων στελεχών υγείας.

Ξέχωρα όμως από τις δύο αυτές βασικές αποστολές, ένα καλά οργανωμένο Νοσοκομείο σε μία περιοχή που αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπό προυποθέσεις βέβαια, μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο στο τουριστικό προιόν της περιοχής και στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η Ελληνική κοινωνία ευρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις στις Νοσοκομειακές υποδομές. Τα Ελληνικά Νοσοκομεία πέρα από την οικονομική κρίση έχουν να αντιπαλέψουν πολλαπλές παθογένειες που σέρνουν από το παρελθόν και χρόνια προβλήματα διαρθρωτικά, οργανωτικά, υποστελέχωσης, έλλειψης πόρων, εκπαίδευσης και σύγχρονου management. Έτσι λοιπόν σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τα Νοσοκομεία πρέπει να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης.

Ειδικώτερα το Γ.Ν.Ναυπλίου μπορεί υπό προυποθέσεις:

-να ενταχθεί σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού

-να συνδεθεί στενώτερα με το Ασκληπείο της Επιδαύρου και να διοργανώσει ημερίδες-διημερίδες με αντικείμενο την ιστορία της Ιατρικής, θεματολογία ιδιαίτερα προσφιλή για συνταξιούχους γιατρούς που διαθέτουν χρήματα αλλά και ελεύθερο χρόνο για μακρινά ταξίδια

-να γίνει βηματοδότης συνεδριακού ιατρικού τουρισμού.

            Ο Νοσοκομειακός τουρισμός είναι ένα νέο φαινόμενο που αρχίζει να αναπτύσσεται στις χώρες της δύσης από τα τέλη της δεκαετίας 90. Οφείλεται κύρια στο αυξημένο κόστος των υπηρεσιών υγείας στις προηγμένες υγειονομικά χώρες, έτσι που πολλοί ασφαλισμένοι χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της νοσοκομειακής ιατρικής και στις μεγάλες λίστες αναμονής που έχουν πολλές χρόνιες παθήσεις. Έτσι λοιπόν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία προτρέπουν τους ασθενείς να χειρουργηθούν στο εξωτερικό με χαμηλό κόστος συνδυάζοντας χειρουργείο και διακοπές. Χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει αυτό το είδος του τουρισμού είναι η Ταιλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, οι Ινδίες και πρόσφατα το Ντουμπάι. Βασικός πυλώνας νοσοκομειακού τουρισμού είναι η Ταιλάνδη που το 2010 υποδέχτηκε 600.000 ασθενείς σε σύνολο 12.000.000 τουριστών ετησίως. Έχει μάλιστα υπολογιστεί για την ίδια χώρα, ότι ενώ ο απλός τουρίστας ξοδεύει 144 $ /ημέρα, ο νοσοκομειακός τουρίστας ξοδεύει 362 $ /ημέρα. Παθήσεις που υπάρχει ενδιαφέρον για Νοσοκομειακό τουρισμό είναι: Ορθοπαιδικά χειρουργεία, οφθαλμολογικά χειρουργεία, πλαστική χειρουργική δερματολογικές παθήσεις.

            Παραθέτω μερικές από τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ενταχθεί ένα Νοσοκομείο σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού:

            Ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών

            Υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνίες

            Υπηρεσία μεταφραστική για τον αποδέκτη ασθενή

            Διασύνδεση του Νοσοκομείου με αεροδρόμιο

            Ανάρτηση στο διαδίκτυο μ.ο νοσηλείας, δεικτών νοσηρότητας, λοιμώξεων

Πιστοποίηση τμημάτων

Πιστοποίηση γιατρών και αν είναι δυνατόν μετεκπαιδεύσεις των γιατρών-νοσηλευτών σε δυτικές χώρες.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μία χώρα την Ταιλάνδη που το 1997 πέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση που έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά Νοσοκομεία της. Ένα Νοσοκομείο αυτής της χώρας το Bumrungrad Hospital αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στο Νοσοκομειακό τουρισμό: Συγκεκριμένα:

Μετέτρεψε τους θαλάμους του σε πολυτελείς σουίτες

Εγκατέστησε ασύρματο internet σε όλους τους θαλάμους

Εγκατέστησε δορυφορική τηλεόραση σε κάθε σουίτα

Αγόρασε πολυτελές αυτοκίνητο μεταφοράς των ασθενών από το αεροδρόμιο

Παρείχε υπηρεσίες με μασέρ και σάουνα

Συνδέθηκε με τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης για να γνωρίσει ο κάθε ασθενής τη μαλαισιανή κουζίνα στο εξωτερικό.

Προσέφερε στον κάθε μέσο ασθενή υπηρεσίες VIP

Με όλο αυτό το πακέτο υπηρεσιών σε λίγο καιρό από ένα απλό Νοσοκομείο μετατράπηκε σε ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και σε μία πενταετία το Bumrungrad Hospital επεκτάθηκε στο Ντουμπάι και τις Φιλιππίνες.

Η πόλη του Ναυπλίου είναι μία σπουδαία πόλη και η Αργολίδα ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα αν ξεφύγουμε από τη μιζέρια και χαράξουμε συντονισμένα όλοι οι φορείς αναπτυξιακά πλάνα και οράματα σαν και αυτά που παρέθεσα στην εισήγησή μου.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: