η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

«Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι»

Όσοι θέλουν να αγοράσουν το ντοκιμαντέρ μπορούν στο Κέντρο Τύπου Σιδηράς Μεραρχίας στο Ναύπλιο και στο βιβλιοπωλείο «εκ Προοιμίου» του Τ.Ουλή στο Άργος

\

Το ντοκιμαντέρ «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΖΕΡΒΑ παρουσιάστηκε πρόσφατα σε πρώτη δημόσια προβολή στις ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ στο ΑΡΓΟΣ στις 27 Φεβρουαρίου και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό.

 Η ταινία επιχειρεί το πορτρέτο του πορτοκαλιού της Αργολίδας, ενός σημαντικού προϊόντος της περιοχής μας που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξή της και συνεχίζει ίσως μετά τον τουρισμό να αποτελεί το βασικότερο αγαθό της.

 

‘Αξονας της ταινίας είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, διακίνησης, επεξεργασίας και κατανάλωσης του προϊόντος. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά: αγρότες, γεωπόνοι, ξένοι εργάτες, εξαγωγείς, χυμοποιοί, παραγωγοί παραδοσιακών γλυκών και λικέρ από πορτοκάλι, αρτοποιοί, διατροφολόγοι, γευσιγνώστες, παιδιά διαφόρων ηλικιών…

Πότε και πού εμφανίστηκε το πορτοκάλι, πώς έφτασε σ’ εμάς, ποιές ποικιλίες καλλιεργούνται στον τόπο μας; Ποιά τα πλεονεκτήματά τους; Ποιά τα μυστικά της καλλιέργειάς του; Μέχρι πού φτάνει στον πλανήτη γη το πορτοκάλι της Αργολίδας και ποιοί οι δρόμοι του εμπορίου του άλλοτε και τώρα; Ποιά η χρήση του στην κουζίνα; Σε τι ωφελεί να πίνεις χυμό πορτοκαλιού; Γιατί άραγε αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες διαφόρων εκφραστικών μέσων ( ποίηση, ζωγραφική, θέατρο, μουσική…);

Πλούσιο αρχειακό υλικό ( κινηματογραφικό, φωτογραφικό, εφημερίδες, διαφημιστικές καταχωρήσεις…) αποδίδει το ανθρώπινο και εμπορικό τοπίο του πορτοκαλιού. Άλλοτε με ντοκιμενταρίστικες, άλλοτε με ποιητικές εικόνες και όμορφες μουσικές που αποπνέουν ελληνικότητα, η ταινία συνιστά ένα σημαντικό ντοκουμέντο για το νομό μας. Φυτώρια πορτοκαλιών, πορτοκαλεώνες, συσκευαστήρια, χυμοποιεία, εργοστάσια αναψυκτικών…

Γυρισμένη και τις τέσσερες εποχές, «με ήλιο και βροχή», αποτυπώνει τον κύκλο από την ανθοφορία, στην ωρίμανση, στη συγκομιδή του πορτοκαλιού.

Η ταινία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εγκώμιο αυτού του ξεχωριστού φρούτου αλλά σε καμιά περίπτωση δε γυρίζει την πλάτη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Οι ασθένειες με κορυφαία την τριστέτσα, η λειψυδρία, η απαξίωση, η εγκατάλειψη των πορτοκαλεώνων και η συνεπαγόμενη οικοπεδοποίηση παρουσιάζονται ψύχραιμα, στοχαστικά, χωρίς κραυγές και πολεμική διάθεση.

Πρόκειται για μια περιπλάνηση στον χορταστικό κόσμο του πορτοκαλιού που αντανακλά όψεις της ιστορίας, της παράδοσης και της οικονομίας της περιοχής μας. Συμπερασματικά, η παραγωγή τέτοιων ταινιών ενδυναμώνει την πίστη πως ένα τέτοιο φρούτο αξίζει καλύτερη τύχη.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά από όλους, όμως είναι απαραίτητη η σωτηρία του, μοιάζει να λέει η ταινία, απαιτώντας από τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

No comments yet»

Σχολιάστε